top of page

Over de wijk

De Provenierswijk is een wijk in Rotterdam Noord en valt onder de Wijkraad Agniesebuurt-Provenierswijk. In de wijk wonen zo’n 4700 mensen, die zich kenmerken door een grote diversiteit aan culturele achtergronden, inkomens- en opleidings-niveaus.
De Provenierswijk dankt haar naam aan het Proveniershuis, dat aan de Schiekade stond en in 1898 is gesloopt. In de 15de eeuw werd dit huis in gebruik genomen als onderkomen voor leprozen.

De wijk wordt begrensd door de Walenburgerweg en de Statenweg (de noord- en westgrens met de wijk Blijdorp), door de Schiekade (de oostgrens met de Agniesebuurt) en door het spoor en het Centraal Station  (de zuidgrens met het centrum van Rotterdam). Na de bouw van het CS wordt er druk gewerkt aan de herinrichtingsplannen van het stations-kwartier (Rotterdam Central District). Dit zal voor de toekomst een grote impact hebben op de wijk. De bewonersvereniging volgt de besluitvorming nauwlettend en houdt het belang van de wijk in de gaten.

Voorzieningen in de wijk

De Habbekrats

Inloop De Habbekratz in de Van der Sluijsstraat is in de eerste plaats een plek waar je binnen kunt lopen om gezellig een praatje te maken onder het genot van een kopje koffie of thee. Daarnaast kun je er leuke, handige en nuttige spullen scoren, maar ook kinderspeelgoed, cd’s en zelf een goed boek voor een prikkie. Vrijwilligers van de Bewonersvereniging Provenierswijk heten je welkom en staan voor je klaar. 

 

De Habbekratz is open op woensdag, donderdag en vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur. In de zomervakantie en in de week voor Kerst en de week na Nieuwjaar is De Habbekratz gesloten.

De Waerschut

De Waerschut is het activiteitencentrum voor volwassenen in de wijk. Stichting Stoer voert het beheer en er worden workshops, bijeenkomsten, exposities en concerten georganiseerd. 

De BVP heeft er een servicepunt met op maandag- en woensdagochtend een inloopspreekuur dat door vrijwilligers wordt uitgevoerd. Bewoners kunnen er terecht voor hulp, zoals bij het invullen van formulieren en het schrijven van brieven en bezwaarschriften, of zij worden doorverwezen naar de juiste instanties en organisaties voor hun hulpvraag. 

Het servicenummer van de Bewonersvereniging Provenierswijk is 010 466 1766. Heeft u hulp nodig; dan even bellen.

Computerspreekuur

Wekelijks op maandag van 9.30 - 11.00 uur

Hulp voor omgang met smartphone, i-pad, laptop.

Kosten € 2. Bel Leen van Wijnen: 06 15908867

 

Ouwerpower

In de bestuurskamer van de BVP komt op de tweede en vierde maandagmiddag van de maand van 14.00-16.00 uur Ouwerpower bij elkaar. Programma voor wie wel oud, maar het leven niet moe is.

Marianne Gundel: 010 4650498


Zie voor overig programma van de Waerschut • http://dewaerschut.nl

Huis van de wijk De Propeller

Het buurthuis De Propeller is sinds maart 2016 het Huis van de Wijk De Propeller geworden. Het Huis van de Wijk wordt sinds 2022 beheerd door SOL, die samenwerkt met Dock Noord. Naast deze organisaties zijn Taal naar Werk en Leerwerkbedrijf Albeda actief.
Op de vrijdagochtend, behalve in de schoolvakanties, kunnen wijkbewoners er om 10.00 uur terecht voor een gratis ontbijt. 

Elke donderdagavond zit Resto VanHarte in De Propeller en kan iedereen om 18.00 uur genieten van een gezonde maaltijd (3 gangen) voor een gering bedrag (zeven euro normaal en vijf euro met Rotterdam pas). Reserveren is wel nodig via www.restovanharte.nl.

Op maandag kunnen bewoners het inloopspreekuur bezoeken. Voor een praatje en een kopje koffie of thee, maar ook als een vraag is of een probleem moet worden opgelost. Het spreekuur begint om 11.00 uur.

 

Elke laatste maandag van de maand kunnen bewoners voor computerhulp terecht en ook dan is de start om 11.00 uur. Leen van Wijnen, vrijwilliger van de BVP, behandelt dan de vragen en problemen.

 

Op dinsdag en vrijdag worden vanaf 14.00 uur spelletjesmiddagen gehouden. Met een praatje en onder het genot van een hapje en een drankje. Op dinsdag komt dan de naaister. Zij kan van 13.00 tot 15.00 uur helpen bij het verstelwerk en nuttige aanwijzingen geven. Alle wijkbewoners kunnen haar hulp inroepen.

 

Alle activiteiten vinden plaats in de recreatiezaal van de Heulbrug.

Zondag 27 februari 2022 is de aquarelgroep ‘Potlood en Penselen’ van start gegaan in de Heulbrug. Begin 2023 is de groep verhuisd naar

De Waerschut. Mensen, die belangstelling hebben, kunnen zich altijd melden voor deelname. Op zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

De Heulbrug

Uit in de wijk

Theater


Wijktheater ’t Kapelletje is een klein, intiem en bijzonder theater, verscholen in de wijk.

Van der Sluijsstraat 176 (in de steeg tussen Schiekade en Van der Sluijsstraat), 3033 SR Rotterdam, 010 467 7 0 14,

reserveren: 010 466 77 78, www.theaterkapelletje.nl

Cafés en bars
 

De ‘bruine kroeg’ in de wijk is Bier en Specialiteitencafé Walenburg, sinds 2017 lid van de Alliantie van Bier Tapperijen. Elke dinsdagavond is het quizavond.

Walenburgerweg 62B, 3033 AE Rotterdam, 010 466 95 77

 

Caffe Booon, Italiaanse bar, waar je overheerlijke koffie kunt drinken, maar ook lambrusco en bio-bloedsinaasappelsap. Je kunt er ontbijten, lunchen en borrelen.

Proveniersstraat 31, 3033 CG Rotterdam, www.caffebooon.nl

Café Kiem, ‘Walk in only’

Proveniersstraat 29a, 3033 CG Rotterdam, www.cafekiem.nl

 

Restaurants en eetcafés
De Provenierswijk heeft een behoorlijk aanbod aan goede eetgelegenheden.

 

Le Nord is een bistro-restaurant met een bier- en wijnbar en een terras
Proveniersstraat/Molenwaterweg 5a, 3033 CA Rotterdam, 010 265 44 38

La Cazuela, Spaans-Caribisch restaurant met terras 
Proveniersstraat 38b, 3033 CH Rotterdam, 010 484 56 53, www.la-cazuela.nl

Dunya Lokanta, Anatolisch-Mesopotamisch restaurant met terras 
Proveniersstraat 40a, 3033 CL Rotterdam, 010 243 06 69, www.dunyalokanta.nl

The Harvest, vegetarisch restaurant met terras
Proveniersstraat 36a, 3033 CH Rotterdam, 010 2613414, www.theharvest.nl
Blij, grand café en restaurant met Europese keuken, terras aanwezig 

Spoorsingel 1/Walenburgerweg, 3033 AG Rotterdam, 010 466 08 86, www.blijrotterdam.nl

Munzur, Turks restaurant 
Schiekade 131, 3033 BL Rotterdam,  010 4661 330, www.munzur.nl

Restaurant Konak, Döner Kebab 
Spoorsingel 77, 3033 GJ Rotterdam, 010 4651373

Geschiedenis

Wijkhistoricus

In de wijkkrant Provenieuws, die vier tot vijf keer per jaar verschijnt, staat in elk nummer een artikel van de hand van de ‘wijkhistoricus’. Je kunt hem vaak aan treffen in het gemeentearchief waar hij historisch speurwerk verricht voor deze artikelen en andere publicaties. Zo is hij samensteller van de reeks ‘De oude Provenierswijk’ die bestaat uit drie boekjes. De boekjes zijn te koop via de bewonersvereniging en de artikelen zijn in digitale vorm terug vinden in het archief van Provenieuws op deze site.

Historische links

Een uitgebreid verslag van de geschiedenis van het Proveniershuis en dus van onze wijk in vorige eeuwen is te vinden op: 

http://www.engelfriet.net/Alie/Hans/provenier.htm

 

Geschiedenis van de Provenierssingel

http://www.rotterdam010.nl/Geschiedenis-01/Provenierssingel-start.htm

Ontstaan van de wijk

De Provenierswijk was, samen met andere wijken, bedoeld om de overvolle binnenstad van Rotterdam te ontlasten. Door de enorme groei van de haven vanaf 1870 namen handel en industrie een geweldige vlucht, waardoor veel mensen van buitenaf, vooral uit Zeeland en Brabant, werden aangetrokken. Voor deze eerste ‘gastarbeiders’ moesten nieuwe wijken buiten de stadsgrenzen worden aangelegd.

Zoals dat gebruikelijk was voor die tijd, werd er onderscheid gemaakt in een ‘zuid-westelijk’ gedeelte voor de middenklasse en een ‘noord-oostelijk’ gedeelte voor de arbeidersklasse. De Spoorsingel en Proveniersingel vormden hierbij de scheidslijn.

Contact opnemen met Bewonersvereging Provenierswijk

Servicecentrum

maandag- en woensdagochtend

inloopspreekuren

De Waerschut

van Waerschutstraat 11

010 4661766

bottom of page