Nieuws

Schermafbeelding 2022-05-19 om 14.31.03.png

Het begin van 2022 met nieuwe hoop

 

Op 15 februari 2022 heeft minister Ernst Kuipers een normaal Nederland aangekondigd. Als alles zo goed blijft gaat en CORONA uit ons land verdwijnt of in toom wordt gehouden, kan een mooie lente aanbreken.

In de Provenierswijk zijn de bewoners toe aan mooi weer, naar buiten gaan en ontspannend bezig zijn. De BVP heeft een programma voor 2022 gemaakt met allerlei activiteiten, die twee jaar geleden ook aantrekkelijk waren. 

 

In het begin van 2022 heeft de BVP enkele bezoeken aan Gallery Untitled georganiseerd. Wat kleiner dan de museumbezoeken in andere jaren, maar de deelnemers hebben er van genoten. Schilderijen en beelden van diverse kunstenaars, hele grote foto’s van Lenny Oosterwijk (zie afbeelding hiernaast), die al eerder de zilver camera voor zijn werk ontving, beelden over de nieuwe wereld van Raoul de Leeuw en veel meer.

Drie bezoeken waren er nodig om alle belangstellenden te laten deelnemen. 

Een succes dus, om ook in 2022 voort te zetten.

DE WIJKKRANT PROVENIEUWS

De redactie van de wijkkrant Provenieuws verzamelt nieuws en achtergronden bij het nieuws over gebeurtenissen en activiteiten die voor de wijk en haar bewoners van belang zijn en zij doet daarvan verslag. Ook probeert Provenieuws de vertaalslag te maken van gemeentelijk beleid naar de dagelijkse werkelijkheid in de wijk.

 

De wijkkrant kent een aantal aandachtsgebieden, zoals jongeren, ouderen, onderwijs en leefomgeving en een aantal rubrieken, zoals ‘bewoner en ondernemer van de wijk’. Een belangrijke en veel gelezen rubriek is het ‘historisch wijknieuws’.

 

De redactie bestaat uit vijf vaste redactieleden, allemaal vrijwilligers uit de wijk, en de vormgeving is in handen van Raakvlak, gevestigd in de wijk. Normaal verschijnt de krant vier keer per jaar, met soms een extra uitgave over een speciaal onderwerp. Zo is er in 2020 een extra editie verschenen met als thema ‘In tijden van Corona’. De wijkkrant wordt in de hele wijk huis aan huis bezorgd.

De redactie van Provenieuws is zelfstandig en redactioneel onafhankelijk, maar heeft goede contacten met SOL, TOS, Wijkraad Provenierswijk, Havensteder, basisschool de Provenier, en Raakvlak. 

 

Wil je meedraaien in de redactie, artikelen schrijven of foto’s maken, of heb je nieuws laat ons dat weten. De redactie is te bereiken via provenieuws@gmail.com.

DSC04903_klein.jpg

 De Jana Beranováprijs 2022 is toegekend aan de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke, zo heeft Stichting Woordnacht vandaag bekendgemaakt. De feestelijke uitreiking in Boekhandel Donner in Rotterdam vindt plaats op dinsdag 3 mei daags na de negentigste verjaardag van naamgever Beranová. 

Annelies Verbeke (Dendermonde, 1976) geldt als een belangrijke en veelzijdige auteur. Naast vijf romans en drie verhalenbundels bij Uitgeverij De Geus schreef ze novellen, een libretto, toneelstukken en filmscenario’s. Volgens de jury vond ze van meet af aan een geheel eigenzinnige toon: ‘Al vanaf haar debuut Slaap! verkent ze de rafelranden van de wereld, en de manier waarop mensen zich daar staande proberen te houden. Als het even kan samen, als het moet alleen.’ 

DSC05052_klein.jpg

De Jana Beranováprijs betreft een prijs voor literaire verdiensten vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter. Jana Beranová (Plzeň, 1932) kwam destijds als Tsjechisch politiek vluchteling naar Nederland en staat te boek als een icoon van de Rotterdamse letteren. Stichting Woordnacht installeerde de mede door Boekhandel Donner ondersteunde prijs in 2019. 

Jaarlijks kent Woordnacht deze toe aan een Nederlandstalige auteur die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of moreel gangbare criteria. Aan de prijs is een bedrag van € 4.000 verbonden. De jury van de Jana Beranováprijs 2022 bestaat uit Odile Heynders, Jurgen Maas, Bertram Mourits, Wilma Scheffers, Michael Tedja en Rudy Vanschoonbeek. Het complete juryrapport wordt openbaar gemaakt tijdens de uitreiking op 3 mei.