top of page
nationale ned 2.jpg

Over de wijk

De Provenierswijk is een wijk in Rotterdam Noord en valt onder de Wijkraad Agniesebuurt-Provenierswijk. In de wijk wonen zo’n 4500 mensen, die zich kenmerken door een grote diversiteit aan culturele achtergronden en inkomens- en opleidingsniveaus.

De Provenierswijk dankt haar naam aan het Proveniershuis, dat aan de Schiekade stond en in 1898 is gesloopt. In de 15de eeuw werd dit huis in gebruik genomen als onderkomen voor leprozen.


De wijk wordt begrensd door de Walenburgerweg en de Statenweg (de noord- en westgrens met de wijk Blijdorp), door de Schiekade (de oostgrens met de Agniesebuurt) en door de spoorweg (de zuidgrens met het centrum van Rotterdam). Na de bouw van het Centraal Station wordt er nu druk gewerkt aan de herinrichtings-plannen van het stationskwartier (Rotterdam Central District). Dit zal voor de toekomst een grote impact op de wijk hebben. De bewonersvereniging volgt de besluitvorming nauwlettend en houdt het belang van de wijk in de gaten.

hoevenbrug 2.jpg
Over de wijk

Voorzieningen

Voorzieningen in de wijk
Habbekratz.gif

De Habbekratz 

Inloop De Habbekratz in de Van der Sluijsstraat is in de eerste plaats een plek waar je binnen kunt lopen om gezellig een praatje te maken onder het genot van een kopje koffie of thee. Daarnaast kun je er leuke, handige en nuttige spullen scoren, maar ook kinderspeelgoed, cd’s en zelf een goed boek voor een prikkie. Vrijwilligers van de Bewonersvereniging Provenierswijk heten je welkom en staan voor je klaar. 

 

De Habbekratz is open op woensdag, donderdag en vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur. In week voor Kerst en de week na Nieuwjaar is De Habbekratz gesloten

De Waerschut

In de Waerschut heeft de BVP een servicepunt met op maandag en woensdag een inloopspreekuur dat door vrijwilligers wordt uitgevoerd. Bewoners kunnen er terecht voor hulp, bijvoorbeeld het invullen van allerlei formulieren en het schrijven van brieven en bezwaarschriften, en doorverwijzing naar hulp door andere instanties en organisaties.

Het servicenummer van de Bewoners-vereniging Provenierswijk is nog steeds

06 16 06 80 99. Heeft u hulp nodig, dan even bellen.

Computerspreekuur

Wekelijks 9.30-11.00 uur

Hulp omgang met smartphone, i-pad, laptop. Kosten € 2

Leen van Wijnen 06 15908867

 

Ouwerpower

In de bestuurskamer van de Waerschut komt op de tweede en vierde maandagmiddag van de maand  van 14.00-16.00 uur de Ouwerpower bij elkaar. Programma voor wie wel oud, maar het leven niet moe is.

Marianne Gundel 010 4650498


Zie voor overig programma van de Waerschut http://dewaerschut.nl

P1000619.JPG
LEARN MORE
Propeller_Nu (3).JPG

Huis van de wijk De Propeller

Het buurthuis De Propeller is sinds maart 2016 het Huis van de Wijk Propeller geworden. Het Huis van de Wijk valt onder de koepel Noorderbreedte, waarin SOL, TOS, SWN en Dock Noord samenwerken. Naast deze organisaties zijn wijkteam CJG, Taal naar Werk en Leerwerkbedrijf Albeda actief.
Op de vrijdagochtend, behalve in de schoolvakanties, kunnen wijkbewoners er om 10.00 uur terecht voor een gratis ontbijt. Elke vrijdagavond zit Resto VanHarte in de Propeller en kan iedereen om 18.00 uur genieten van een gezonde maaltijd (3 gangen) voor een gering bedrag (zeven euro normaal en vier euro met Rotterdam pas). Reserveren is wel nodig via www.restovanharte.nl
.

De Heulbrug

Op maandag kunnen bewoners het inloopspreekuur bezoeken. Voor een praatje en een kopje koffie of thee, maar ook als een vraag is of een probleem moet worden opgelost. Het spreekuur begint om 11.00 uur.

 

Elke laatste maandag van de maand kunnen wijkbewoners voor computerhulp terecht en ook dan is de start om 11.00 uur. Leen van Wijnen, vrijwilliger van de BVP, behandelt dan de vragen en problemen.

 

Dinsdagen en vrijdagen wordt vanaf 14.00 uur de spelletjesmiddag gehouden. Met een praatje onder het genot van een hapje en een drankje.

Op dinsdag komt dan de naaister. Zij kan van 13.00 tot 15.00 uur helpen bij het verstelwerk en nuttige aanwijzingen geven. Alle wijkbewoners kunnen haar hulp inroepen.

 

Zondag 27 februari 2022 is de aquarelgroep “Potlood en Penselen” van start gegaan. Men is al aan de eerste werkstukken begonnen. Mensen, die belangstelling hebben, kunnen zich altijd melden voor deelname. Elke zondagmiddag beginnen de deelnemers om 14.00 uur en rond 16.00 uur is de afsluiting met het bekijken van de resultaten.

 

Alle activiteiten vinden plaats in de recreatiezaal van de Heulbrug.

Computerhulp
Spelletjesmiddag
Naaister
Potlood & Penselen

Uit in de wijk

Uit in de wijk
groen:buitenruimte .JPG

Theater


Wijktheater ’t Kapelletje is een klein, intiem en bijzonder theater, verscholen in de wijk.

Van der Sluijsstraat 176 (in de steeg tussen Schiekade en Van der Sluijsstraat)
3033 SR Rotterdam, 010 467 7 0 14, reserveren: 010 466 77 78, www.theaterkapelletje.nl

Cafés en bars
De ‘bruine kroeg’ in de wijk is Bier en Specialiteitencafé Walenburg, sinds 2017 lid van de Alliantie van Bier Tapperijen. Elke dinsdagavond is het quizavond.

Walenburgerweg 62B, 3033 AE Rotterdam, 010 466 95 77

 

Caffe Booon, Italiaanse bar, waar je overheerlijke koffie kunt drinken, maar ook lambrusco en bio-bloedsinaasappelsap. Je kunt er ontbijten, lunchen en borrelen.

Proveniersstraat 31, 3033 CG Rotterdam, www.caffebooon.nl

Restaurants en eetcafés
De Provenierswijk heeft een behoorlijk aanbod aan goede eetgelegenheden.

 • Le Nord is een bistro-restaurant met een bier- en wijnbar en een terras
  Proveniersstraat/Molenwaterweg 5a, 3033 CA Rotterdam, 010 265 44 38

 • La Cazuela, Spaans-Caribisch restaurant met terras 
  Proveniersstraat 38B, 3033CH Rotterdam, 010 484 56 53, www.la-cazuela.nl

 • Dunya Lokanta, Anatolisch-Mesopotamisch restaurant met terras 
  Proveniersstraat 40a, 3033 CL Rotterdam, 010 243 06 69, www.dunyalokanta.nl

 • Blij, grand café en restaurant met Europese keuken, terras aanwezig 
  Spoorsingel 1/Walenburgerweg, 3033 AG Rotterdam, 010 466 08 86, www.blijrotterdam.nl

 • Sans Frou Frou, Frans Restaurant 
  Proveniersstraat 29a, 3033 CG Rotterdam,  www.sansfroufrou.nl

 • Munzur, Turks restaurant 
  Schiekade 131, 3033 BL Rotterdam,  010 4661 330, www.munzur.nl

Geschiedenis

Geschiedenis

spoorsingel oud.jpg

Ontstaan van de wijk

De Provenierswijk was, samen met andere wijken, bedoeld om de overvolle binnenstad van Rotterdam te ontlasten. Door de enorme groei van de haven vanaf 1870 namen handel en industrie een geweldige vlucht, waardoor veel mensen van buitenaf, vooral uit Zeeland en Brabant, werden aangetrokken. Voor deze eerste ‘gastarbeiders’ moesten nieuwe wijken buiten de stadsgrenzen worden aangelegd.

Zoals dat gebruikelijk was voor die tijd, werd er onderscheid gemaakt in een ‘zuid-westelijk’ gedeelte voor de middenklasse en een ‘noord-oostelijk’ gedeelte voor de arbeidersklasse. De Spoorsingel en Proveniersingel vormden hierbij de scheiding.

Wijkhistoricus

 

In de wijkkrant Provenieuws, die vier tot vijf keer per jaar verschijnt, staat in elk nummer een artikel van de hand van de ‘wijkhistoricus’. Je kunt hem vaak aan treffen in het gemeentearchief waar hij historisch speurwerk verricht voor deze artikelen en andere publicaties. Zo is hij samensteller van de reeks ‘De oude Provenierswijk’ die bestaat uit drie boekjes. De boekjes zijn te koop via de bewonersvereniging en de artikelen zijn in digitale vorm terug vinden in het archief van Provenieuws op deze site.

Historische links

Een uitgebreid verslag van de geschiedenis van het Proveniershuis en dus van onze wijk in vorige eeuwen is te vinden op: 

http://www.engelfriet.net/Alie/Hans/provenier.htm

 

Geschiedenis van de Provenierssingel:

http://www.rotterdam010.nl/Geschiedenis-01/Provenierssingel-start.htm

 

Historische foto’s aan de hand van straatnamen in Rotterdam: 

http://www.fotovanrotterdam.nl/

circus1.png
bottom of page