nationale ned 2.jpg

OVER DE WIJK

De Provenierswijk is een wijk in Rotterdam Noord en valt onder de Gebiedscommissie Noord. In de wijk wonen zo’n 4500 mensen, die zich kenmerken door een grote diversiteit aan culturele achtergronden en inkomens- en opleidingsniveaus.

De Provenierswijk dankt haar naam aan het Proveniershuis, dat aan de Schiekade stond en in 1898 is gesloopt. In de 15deeeuw werd dit huis in gebruik genomen als onderkomen voor leprozen.
De wijk wordt begrensd door de Walenburgerweg en de Statenweg (de noord- en westgrens met de wijk Blijdorp), door de Schiekade (de oostgrens met de Agniesebuurt) en door de spoorweg (de zuidgrens met het centrum van Rotterdam). Na de bouw van het Centraal Station wordt er nu druk gewerkt aan de herinrichting van het Proveniersplein. De herinrichtingsplannen van het stationskwartier (Rotterdam Central District) zullen voor de toekomst een grote impact op de wijk hebben. De bewonersvereniging volgt de besluitvorming nauwlettend en houdt het belang van de wijk in de gaten.

hoevenbrug 2.jpg
 

GESCHIEDENIS

spoorsingel oud.jpg

Ontstaan van de wijk

De Provenierswijk was, samen met andere wijken, bedoeld om de overvolle binnenstad van Rotterdam te ontlasten. Door de enorme groei van de haven vanaf 1870 namen handel en industrie een geweldige vlucht, waardoor veel mensen van buitenaf, vooral uit Zeeland en Brabant, werden aangetrokken. Voor deze eerste ‘gastarbeiders’ moesten nieuwe wijken buiten de stadsgrenzen worden aangelegd.

Zoals dat gebruikelijk was voor die tijd, werd er onderscheid gemaakt in een ‘zuid-westelijk’ gedeelte voor de middenklasse en een ‘noord-oostelijk’ gedeelte voor de arbeidersklasse. De Spoorsingel en Proveniersingel vormden hierbij de scheiding.

 

Wijkhistoricus

 

In de wijkkrant Provenieuws, die vier tot vijf keer per jaar verschijnt, staat in elk nummer een artikel van de hand van de ‘wijkhistoricus’. Je kunt hem vaak aan treffen in het gemeentearchief waar hij historisch speurwerk verricht voor deze artikelen en andere publicaties. Zo is hij samensteller van de reeks ‘De oude Provenierswijk’ die bestaat uit drie boekjes. De boekjes zijn te koop via de bewonersvereniging en de artikelen zijn in digitale vorm terug vinden in het archief van Provenieuws op deze site.

Historische links

Een uitgebreid verslag van de geschiedenis van het Proveniershuis en dus van onze wijk in vorige eeuwen is te vinden op: 

http://www.engelfriet.net/Alie/Hans/provenier.htm
Geschiedenis van de Provenierssingel:

http://www.rotterdam010.nl/Geschiedenis-01/Provenierssingel-start.htm
Historische foto’s aan de hand van straatnamen in Rotterdam: 

http://www.fotovanrotterdam.nl/

circus1.png

UIT IN DE WIJK

 
groen:buitenruimte .JPG

Theater


Wijktheater ’t Kapelletje is een klein, intiem en bijzonder theater, verscholen in de wijk.

Van der Sluijsstraat 176 (in de steeg tussen Schiekade en Van der Sluijsstraat)
3033 SR Rotterdam, 010 467 7 0 14, reserveren: 010 466 77 78, www.theaterkapelletje.nl

Cafés en bars
De ‘bruine kroeg’ in de wijk is Bier en Specialiteitencafé Walenburg, sinds 2017 lid van de Alliantie van Bier Tapperijen. Elke dinsdagavond is het quizavond.

Walenburgerweg 62B, 3033 AE Rotterdam, 010 466 95 77

 

Caffe Booon, Italiaanse bar, waar je overheerlijke koffie kunt drinken, maar ook lambrusco en bio-bloedsinaasappelsap. Je kunt er ontbijten, lunchen en borrelen.

Proveniersstraat 31, 3033 CG Rotterdam, www.caffebooon.nl

Restaurants en eetcafés
De Provenierswijk heeft een behoorlijk aanbod aan goede eetgelegenheden.

 • Le Nord is een bistro-restaurant met een bier- en wijnbar en een terras
  Proveniersstraat/Molenwaterweg 5a, 3033 CA Rotterdam, 010 265 44 38

 • La Cazuela, Spaans-Caribisch restaurant met terras 
  Proveniersstraat 38B, 3033CH Rotterdam, 010 484 56 53, www.la-cazuela.nl

 • Dunya Lokanta, Anatolisch-Mesopotamisch restaurant met terras 
  Proveniersstraat 40a, 3033 CL Rotterdam, 010 243 06 69, www.dunyalokanta.nl

 • Blij, grand café en restaurant met Europese keuken, terras aanwezig 
  Spoorsingel 1/Walenburgerweg, 3033 AG Rotterdam, 010 466 08 86, www.blijrotterdam.nl

 • Sans Frou Frou, Frans Restaurant 
  Proveniersstraat 29a, 3033 CG Rotterdam,  www.sansfroufrou.nl

 • Munzur, Turks restaurant 
  Schiekade 131, 3033 BL Rotterdam,  010 4661 330, www.munzur.nl

VOORZIENINGEN IN DE WIJK

 
DSC_0164.jpg

De Habbekratz 

In het kader van de krachtwijken is in de wijk een kringloop-inloop opgezet. Het doel is een ontmoetingsplek waar mensen uit de vele bevolkingsgroepen die de wijk rijk is, elkaar ongezocht kunnen ontmoeten. Daarnaast wil de Habbekratz een bijdrage leveren aan hergebruik en duurzaamheid. Deze kringloopgedachte speelt ook een rol bij armoedebestrijding. Op deze manier worden bewoners uit de diverse doelgroepen bereikt. Er zijn veel vrijwilligers actief in de Habbekratz.

De Waerschut

De Waerschut is opgezet als activiteitencentrum voor ouderen en (allochtone) vrouwen. Sinds een paar jaar is het een centrum voor volwassenen, dat is geopend van maandag tot en met vrijdag. Elke tweede zondag van de maand is er een concert. Je ziet er steeds meer ouderen, maar ook jongere wijkbewoners komen de concerten bezoeken. In de Waerschut vinden veel activiteiten plaats. Zo worden er cursussen gegeven, op het gebied van taal, dans en yoga. Er wordt geschaakt en geschilderd, maar je moet niet vreemd opkijken als wijkbewoners deelnemen aan een cursus Chinese bewegingskunst. Ook is elke twee maanden een expositie van een kunstenaar in het centrum te bezichtigen.
Zie 
http://dewaerschut.nl

P1000619.JPG
LEARN MORE
Propeller_Nu (3).JPG

Huis van de wijk De Propeller

Het buurthuis De Propeller is sinds maart 2016 het Huis van de Wijk Propeller geworden. Het Huis van de Wijk valt onder de koepel Noorderbreedte, waarin SOL, TOS, SWN en Dock Noord samenwerken. Naast deze organisaties zijn wijkteam CJG, Taal naar Werk en Leerwerkbedrijf Albeda actief.
Op de vrijdagochtend, behalve in de schoolvakanties, kunnen wijkbewoners er om 10.00 uur terecht voor een gratis ontbijt. Elke vrijdagavond zit Resto VanHarte in de Propeller en kan iedereen om 18.00 uur genieten van een gezonde maaltijd (3 gangen) voor een gering bedrag (zeven euro normaal en vier euro met Rotterdam pas). Reserveren is wel nodig via www.restovanharte.nl.