top of page
IMG_6250.jpg

onder constructie

Bewonersvereniging
Provenierswijk

Platanen voorlopig gered

 

De diep in vooroorlogse grond gewortelde platanen op het Delftseplein zijn voorlopig veilig. Het verzoek van de gemeente Rotterdam om de bomen te verwijderen of om te hakken is bij de Raad van State geweigerd. De gemeente wil op de plaats van de bomen een Treehouse bouwen. Dat heeft de rechter nu dus voorlopig voorkomen en dat is te danken aan Miranda van den Broek, bewoner en vrijwilliger van de Provenierswijk.

 

Wat ging eraan vooraf

Bewoners van de Provenierswijk en speciaal die van het Proveniersplein hebben alweer even geleden bezwaar gemaakt tegen de voornemens van de gemeente voor de bouw van de toren Treehouse en het verwijderen van de bomen. 

Waarom, zo stelde zij, is er een Treehouse nodig als er al bomen staan. Treehouse is bovendien een Engels woord voor Boomhut en dan wordt het helemaal een misplaatste grap. Die toren moet ook nog het Delftseplein vergroenen door planten aan de gevel en bomen op de verdiepingen van het 140 meter hoge gebouw.

De platanen zijn al groen, er nestelen vogels in, waaronder zelfs de slechtvalk, het zijn schuilplaatsen voor de vleermuizen en wat al niet. De platanen verkoelen in de zomer ook de verhitte omgeving. Dat is dan weer zegen voor de mensen, die er verblijven.

 

Maar nee, de ontwikkelaars weten het beter.

Hoog bouwen in Rotterdam levert veel geld op. Bovendien zijn er ook woningen in de Boomhut gepland en dat moet een extraatje voor de woningzoekenden in Rotterdam zijn. Daar zit overigens nog een addertje onder het gras. De prijzen van de woningen in de torens van 140 meter zijn zo hoog dat jonge gezinnen, starters, studenten en andere beginners op de woningmarkt met een smallere beurs het niet kunnen betalen. En mogen er dan natuurlijk ook niet wonen.

 

Gelukkig is er dan de rechter bij de Raad van State, die heel goed oplet.

En is er dus Miranda van den Broek om de zaak aanhangig te maken. Natuurlijk met dank voor de steun van de Boomridders.

 

Het gevecht voor het behoud van de bomen gaat door. Meer berichten staan straks in het decembernummer van Provenieuws.

20200621_212755.jpg

film gemaakt over de Provenierswijk door een jonge bewoner in 2017

plaatsing bord ‘Tante Suus’ aan de spoorsingel 17-12-2020

bottom of page